POČETNA O KLUBU RASPORED TRENINGA TAKMIČENJA I NASTUPI VESTI DONATORI KONTAKT
POČETNA O KLUBU RASPORED TRENINGA TAKMIČENJA I NASTUPI VESTI DONATORI KONTAKT

Značaj vežbanja za tinejdžere

Bajmok - 23.9.2020.

Vežbanje je izuzetno važno za tinejdžere, jer pomaže u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Tinejdžeri treba da se trude, da se svaki dan kreću bar 60 minuta i da što više vremena provedu aktivno.

Značaj vežbanja za tinejdžere

Kada tinejdžer pronađe fizičku aktivnost ili sport koji mu odgovara, veća je verovatnoća da će se redovno baviti vežbanjem i da će ovu zdravu naviku održati i kad odraste. Roditelji mogu da budu dobar primer i da podstiču tinejdžere da vežbaju.

Aerobne vežbe za tinejdžere

Aerobne vežbe ili kardio-vežbe za tinejdžere povećavaju broj otkucaja srca i ubrzavaju disanje, jačaju srčani mišić i poboljšavaju protok kiseonika do svih delova tela. Dobar kardio povećava nivo energije i omogućuje osobi da ostane duže aktivna bez umora, a takođe pomaže i u reagovanju na neočekivane fizičke aktivnosti, kao što je trčanje na bus ili penjanje uz stepenice.

Vežbe snage

Vežbe snage, kao na primer sklekovi, trbušnjaci ili čučnjevi, povećavaju mišićnu masu i pomažu u jačanju mišića ruku, nogu i stomaka. Jaki mišići pomažu u očuvanju zglobova i sprečavaju povrede. Mišići troše više kalorija nego masno tkivo kada telo odmara, a na taj način pomažu u očuvanju zdrave telesne težine.

PG Medžik - FitTeen program Kontrola telesne težine

Vežbanjem se sagorevaju kalorije i sprečava se gojenje kod tinejdžera. Održavanje zdrave telesne težine smanjuje rizik od bolesti, kao što su dijabetes tip II i visok pritisak, koji je sve češći među tinejdžerima.

Pozitivni uticaji vežbanja na mentalno zdravlje

Vežbanje podstiče stvaranje endorfina u telu, koji popravlja raspoloženje. Treniranjem se smanjuje rizik od depresije, povećava se samopouzdanje i postiže se miran san.

PG Medžik - vežbe snage
Sprečavanje bolesti

Redovno vežbanje smanjuje rizik od mnogih bolesti. Vežbanjem se smanjuje i krvni pritisak i povećava se HDL holesterol, odnosno dobar holesterol. Vežbe poput trčanja i skakanja jačaju kosti i pomažu u sprečavanju gubitka gustine kostiju i osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

Dobra zabava i druženje

Na grupnim treninzima, osim navedenih prednosti, tinejdžeri mogu da se druže sa vršnjacima, da razvijaju socijalne veštine i da steknu nove prijatelje.

Kontakt

Moše Pijade 19, 24210 Bajmok, Srbija

medzikbajmok@gmail.com

+381 64 317 94 85

@pgmedzik

@medzikbajmok